• KISKUNHALAS VÁRJA ÖNT ÉS A LOVASOKAT

A Kiskunhalasi Fiat Díjugrató OB köszöntője

Kiskunhalas és a Lovasbázis várja Önt!

2017. szeptember 7-10. között megrendezésre kerülő Fiat Díjugrató Magyar Bajnokságon, a felnőtt országos bajnok, a győzelmi jutalmaként egy vadonatúj Fiat Tipo személygépkocsiba szállhat át a nyeregből.

A Fiat Tipo modellt a névadó főtámogató, FCA Central & Eastern Europe Kft., a KB Autoteam Kft. Fiat Márkakereskedés és Márkaszerviz valamint a Díjugrató Szakág ajánlott fel 2017 felnőtt magyar díjugrató bajnokának.

Bövebben..

Készítettünk egy látványos drón videófilmet a Hirling József Lovasparkról a riderline.hu segítségével. Kérjük nézzétek meg igen jól sikerült!

Kezdőoldal

augusztus 25 2017

A most hétvégén, Kiskunhalason folyó országos minősítő díjugrató versenyen tartottak péntek délelőtt sajtótájékoztatót a szeptember 7 és 10 között tartandó Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság rendezői. Szotyori-Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke,  Juhász Tibor verseny menedzser, a szakág elnökségi tagja és Rózsahegyi Róbert versenyigazgató tájékoztattak. A sajtótalálkozón egy 35 éve készített rövid filmrészlet ősbemutatója is történt, az 1982-ben éppen itt rendezett OB-ról, amit Varró József, Nótás nevű lovával nyert.

Szotyori-Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke örömének adott hangot, hogy ismét Halas rendezheti meg a nemzeti bajnokságot. "A díjugratás egyre népszerűbb, hiszen jól követhető, objektív sportág, mert az akadályok magasságának vesztéséből és az időeredményből mindenki számára egyértelmű a verseny alakulása. Az egyetlen olimpiai sportág, ahol férfiak és nők együtt versenyezhetnek és kortalan, hiszen nem ritka, hogy 60-70 felett is versenyeznek lovasok abszolút kategóriában. Ezek a jellemzők mindenképp különlegessé teszik a díjugratást. Az 1924-ben alakult Magyar Lovas Szövetség a világháború időszakának kivételével minden évben megrendezte a nemzeti bajnokságot - mondta az elnök.

Kiskunhalas már többször adott a múltban helyszínt a magyar bajnokságoknak. Sajátossága, hogy az egyre ritkább, de a díjugratásnak kiválóan megfelelő füves talajú pályája van, ami sokkal körültekintőbb gondozást igényel. A megfelelően előkészített füves pálya jobb komfort érzetet ad lónak lovasnak. Itt Halason kitűnően előkészített mindig a füves talaj. Tö9bbmás érv mellett ezért is döntöttünk úgy, hogy Kiskunhalason legyen az idén az országos bajnokság.

Ez a rendezvény egyben a szakág ünnepe és itt együtt versenyeznek a négy nap során gyermek, ifjúsági, fiatal, amatőr és felnőtt kategóriákban, de a veterán lovasok is lehetőséget kapnak. Csapatban három kategóriában avatunk magyar bajnokokat, ifi-fiatal, amatőr és felnőtt felosztásban. 2009 óta az egyéb díjak mellett egy személyautót is kap a felnőtt egyéni magyar bajnok. Köszönhetően, hogy nyolcadik éve a Fiat főtámogatónk, évről-évre értékesebb személyautóval gazdagszik a felnőtt győztes - hangsúlyozta Szotyori.

És hogy kik az esélyesek idén? Biztos vagyok benne, hogy az ötszörös magyar bajnok Horváth Balázs (Airvent LK) vissza kívánja hódítani a címet a fiatal tehetség ifj. Szabó Gábortól (Timpex Nyíregyháza), aki tavaly megszakította Bábolnán nagy sorozatát. Esélyesek között kell szólni Hugyecz Mariannról és Krucsó Szabolcsról is, de hangsúlyozom, hogy a papírforma a lovassportban borul időnként, így nem csak a favoritok jöhetnek szóba a végső győzelemnél. Kiskunhalas az utóbbi években méltó helyére került vissza lovasversenyek rendezése terén és az OB mostani idekerülésével is hangsúlyt kívánt ezzel adni a szakág" - zárta szavait az elnök.

A tájékoztató közben mutatták be azt a három perces kisfilmet, amit az ismert nemzetközi versenybíró, Dr. Vincze Jenő készített 8 milliméteres filmfelvevővel. A közelmúltban előkerült felvétel Varró József 1982-es magyar bajnoki címe megszerzésének néhány részletét örökítette meg Kiskunhalason. Katt ide a videó-hoz!

Juhász Tibor a versenyrendezés lehetősége mellett az objektum fejlesztéséről beszélt. "Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy a szakma ide helyezte az OB-t. Létesítményünk több mint 100 éve épült és az annak megfelelő fejlettségű infrastruktúrát hordozza magán. Sokat fejlesztettünk önerőből az utóbbi időkben, de nagy örömünkre jelentős állami forrást nyertünk el az idén.  A 400 milliós forrás olyan jelentős infrastrukturális beruházást fed le, mint például csatornázás, utak építése, szociális létesítmények, mosdók, vizes blokk, öltözők, istállók felújítása, konferencia terem. Olyan feltételeket teremtünk, amelyek a rangos hazai versenyek mellett a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) előírásainak is megfelelve és nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmassá teszik a lovasparkot.

A Kiskunhalasi lovasbázis ezzel a megvalósuló beruházással, a jelenleg éppen korszerűsítés alatt álló Nemzeti Lovardához hasonló színvonalú regionális lovas központtá fog válni. Az üzemeltető társaságunk eddig is és ezután is jelentős önerőt használ fel a fejlesztésekre. A mostani fejlesztéseket első ütemnek tekintjük és bízunk további forrás lehetőségekben, hogy folyamatosan megújuljon ez a nagy hagyományokkal rendelkező Dél-alföldi lovas központ."

Rózsahegyi Róbert versenyigazgató a következőket mondta. "A szeptember 7-én kezdődő Fiat Díjugrató Magyar Bajnokságra felkészültünk és a most folyó országos minősítő verseny a főpróba. A több száz ló elhelyezésére mobil lóállásokat állítunk és az ellátásukhoz is minden szükséges feltételt megteremtünk. A felújított talajú füves arénában új akadályok színesítik majd a meglévő akadályparkunkat.  Kiskunhalason jellemzően sok a nézője a díjugrató versenyeknek. Részükre kulturált lelátó áll rendelkezésre és közvetlen közelében olyan ellátási szolgáltatást nyújtunk, amelyben a hagyományos dél-alföldi gasztronómiai finomságokat megismerhetik, kipróbálhatják látogatóink. Fontos a látvány és az érthetőség. Minden start előtt és után az éppen versenyző lovasról hangos tájékoztatás lesz a zsűri toronyból. A verseny eseményeit a közönség óriási kivetítőn is követhetik. A versenyekre ingyenes mind a négy nap a belépés" - zárta tájékoztatóját a versenyigazgató. További információk a verseny hivatalos honlapján találhatók, a wwa.dijugratoob.hu-n.

KI

Várható időjárás

Versenyprogram

16:00 Orvosi vizsgálat I. 17:30 Melegítő szám
8:00 Orvosi vizsgálat II. 9:00 Gyermek elődöntő 11:30 Ifjúsági elődöntő 14:00 Fiatal lovas elődöntő 16:00 Felnőtt elődöntő
8:00 Orvosi vizsgálat III. 9:00 Felnőtt csapat I. forduló 12:00 Amatőr elődöntő, csapat I. forduló 14:30 Gyermek középdöntő 16:30 Felnőtt Csapat II. forduló 18:00 Felnőtt Csapat bajnokavatás
08:00 Ifjúsági-fiatal lovas csapat I. forduló 11.00 Amatőr középdöntő, csapat II. forduló 13:00 Amatőr csapat bajnokavatás 13.30 Gyermek döntő 15:00 Gyermek bajnokavatás 15:30 Ifjúsági-fiatal lovas csapat II. forduló 17:30 Ifjúsági-fiatal lovas csapat bajnokavatás 18:00 Öreg fiúk OB döntő egyéni és csapat 19:00 Öreg fiúk OB eredmény hirdetés
8:00 Amatőr döntő 9:15 Amatőr bajnokavatás 10:00 Ifjúsági döntő 11:45 Ifjúsági bajnokavatás 12:45 Fiatal lovas döntő 14:00 Fiatal lovas bajnokavatás 15:00 Felnőtt döntő 17:30 Felnőtt bajnokavatás

Kiemelt támogatók